Communicatiestrategie

Communicatiestrategie anno nu.

Wat betreft onze communicatiestrategie: over welke doelgroep je het ook hebt – consumenten of prosumenten, particulieren of ondernemers – vandaag de dag staan mensen vrijwel altijd ‘aan’. Het datagebruik is ongekend groot. Het zijn allang niet meer alleen de jongere doelgroepen die je vindt op TikTok, Instagram of Snapchat.

In communicatie geldt tegenwoordig het credo: mobile first. De gemiddelde consument krijgt via zijn of haar smartphone gemiddeld meer dan 3.000 reclameboodschappen per dag te verwerken. Er zijn wereldwijd meer dan 5,4 miljard smartphonegebruikers! Zelfs in restaurants zie je de ‘verslaving’ terug: etende stelletjes, echtparen of vriendengroepen checken tussen de gerechten door gewoon hun scherm.

In dat mediageweld is het de kunst om niet alleen op te vallen, maar om mensen écht in beweging te krijgen. Dus: hoe communiceer je? Met welke middelen? En hoe verpak je jouw boodschap zó, dat je de kennis, houding en het gedrag van je doelgroep weet te veranderen – in de richting die jij wilt?

Om doelgroepen vandaag de dag effectief te bereiken, vinden we het bij La Compagnie belangrijk dat je als communicatiebureau de tijdgeest begrijpt. Dat je weet hoe de hazen lopen in medialand en hoe de mediaconsumptie van jouw doelgroep in elkaar zit.

Wie zijn wij?

La Compagnie is al jarenlang actief als reclamebureau, marketingbureau en communicatiebureau, met vestigingen in de stad Groningen en de Kop van Drenthe. We ontwikkelen creatieve concepten en helpen lokale, nationale én internationale organisaties bij het bepalen van hun marketingstrategie en het ontwikkelen van onderscheidende communicatiestrategieën. Ons team bestaat uit experts uit het reclame-, marketing- en communicatievak.

Categoriebehoefte

Wanneer we een communicatiestrategie ontwikkelen, beginnen we altijd met de categoriebehoefte. Het gaat hierbij om een product- of dienstencategorie die (nog) niet direct is gekoppeld aan een specifiek merk. De eerste stap is: behoefte creëren. Daarna laat je via marketingcommunicatie zien hoe jouw product of dienst die behoefte invult. De eerste campagne draait dan vooral om de gebruiksmogelijkheden in het algemeen.

Merkbekendheid

Merkbekendheid draait om de mate waarin mensen jouw merk kennen en herkennen. Het geeft aan hoe sterk jouw merknaam wordt geassocieerd met een bepaalde productcategorie.

  • Actieve merkbekendheid betekent dat mensen jouw merknaam zélf kunnen noemen.
  • Passieve merkbekendheid gaat over herkenning van logo, kleurgebruik, beeldtaal of locatie.

Merkkennis

Merkkennis heeft te maken met de eigenschappen, voordelen en de betekenis die mensen aan jouw merk koppelen. Deze kennis – ook wel propositiebekendheid genoemd – is nodig om ervoor te zorgen dat mensen jouw merk kunnen relateren aan hun eigen waarden, behoeften en gebruikssituaties.

Afhankelijk van het product kun je hierbij gebruikmaken van:

  • Instrumentele (functionele) positionering
  • Transformationele (emotionele of psychologische) positionering

Bij complexe diensten of nieuwe producten is het vergroten van de merkenkennis vaak een belangrijke communicatiedoelstelling. Je creëert dan betekenis op twee niveaus:

  • Informationeel
  • Transformationeel/emotioneel

Denk bijvoorbeeld aan parfummerken: daar is de emotionele context in de communicatie cruciaal.

Merkattitude

De merkattitude gaat over hoe mensen naar jouw merk kijken. Je wilt natuurlijk dat je doelgroep een positieve houding ontwikkelt. Die houding is meestal gebaseerd op kennis van de functionele of emotionele eigenschappen van jouw merk.

In deze fase presenteer je informatie zó, dat er een positief imago ontstaat. In moderne marketingcommunicatie zie je dat merken zich steeds vaker profileren als maatschappelijk bewust. Denk aan koffiemerken die verantwoorde teelt en eerlijke betaling aan koffieboeren verwerken in hun verhaal. Storytelling speelt hier een belangrijke rol.

Gedrag

In deze fase draait het om gedragsverandering. Je wilt dat jouw doelgroep daadwerkelijk iets gaat doen:

  • De intentie omzetten in actie
  • Bestaand gedrag vasthouden
  • Of de gebruiksfrequentie verhogen

Marketingcommunicatie helpt om dat gewenste gedrag te stimuleren.

Tevredenheid

Ook ná de aankoop speelt communicatie een rol. Je bevestigt de gemaakte keuze en versterkt de positieve ervaring met je merk. Hierdoor vergroot je de kans op herhaaldelijk gebruik, klantloyaliteit en een duurzame klantrelatie.

Vooral bij abonnementsproducten zijn behoudcampagnes essentieel. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden blijven, zich gezien voelen en niet overstappen naar de concurrent.

Benieuwd naar ons werk?
Neem hier een kijkje.

La Compagnie logo paars

Meer info