De Ideale Brainstorm
IDEEËN MACHINES
Al sinds haar oprichting hanteert ons bureau het motto: ”Ideeën zijn doorslaggevend”. Zonder een bevlogen idee is elke campagne zielloos! Je kunt dan banneren, adverteren, mailen of bellen tot je een ons weegt – je krijgt bijna niemand in beweging. Goede ideeën die hout snijden, zijn daarom kostbaar en belangrijk. Wie de gave heeft voortdurend sterke ideeën te ontwikkelen, is een bevoorrecht mens.
Maar eerlijk is eerlijk: ook bij topcreatieven is het klassieke gezegde dat ideeontwikkeling 90% transpiratie en 10% inspiratie is, maar al te waar. Het ”door de pijngrens heen denken” wordt wél veel gemakkelijker als je bepaalde methodieken hanteert en de do’s en dont’s respecteert.
Zo is bewezen dat een brainstorm met meerdere mensen effectiever is dan een sessie in je eentje – terwijl je ‘mindmapping’ juist heel goed solo kunt doen. Ook zie je dat traditionele brainstormsessies vaak in organisaties worden toegepast, terwijl het veel ‘wildere’ mindmapping vaker wordt ingezet bij marketing- en communicatiebureaus of -afdelingen.
Omdat het hoe en waarom van ideeontwikkeling vaak onderwerp van gesprek is bij opdrachtgevers, relaties, studenten en andere geïnteresseerden, willen we een aantal succesvolle methodieken met iedereen delen. Leve het goede idee!
Brainstormen: het kloppend hart van elk sterk concept
Het doel van brainstormen is het genereren en delen van ideeën over een probleem, aanpak of concept binnen een marketing- of communicatievraagstuk of -uitdaging. Belangrijk is dat de vraag duidelijk is – ook vanuit de klant! Vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Hoe krijgen we meer kinderen aan het bewegen?
- Hoe krijg ik meer traffic naar onze showrooms?
- Op welke app zit mijn doelgroep te wachten, en welke functies moeten daarin zitten?
- Wat zijn in elk specifiek geval de do’s en de don’ts?
Kortom, de redenen om ‘‘er eens goed voor te gaan zitten” kunnen legio zijn.
Samen kom je verder
In de conceptfase van marketing en communicatie staat brainstormen met specialisten altijd aan de basis van elk idee of concept. Waar het bedenken van ideeën voor een marketing- of communicatiestrategie vroeger was voorbehouden aan creatieve teams van de reclame- of marketingbureaus, is het tegenwoordig gebruikelijk dat je – aan de vooravond van een grote operatie – samen met de klant om tafel zit om een richtinggevende brainstorm, waarin ook de gevoelstemperatuur rond bepaalde onderwerpen worden gemeten.
Een goed georganiseerde brainstorm levert vrijwel altijd direct resultaten op. Bovendien is bewezen dat een groep mensen méér nieuwe ideeën kan genereren dan een gelijk aantal individuele mensen die afzonderlijk zitten ’te broeden’.
De traditionele brainstorm wordt vaak uitgevoerd in groepen van vijf tot vijftien personen, maar brainstormen kan ook prima met z’n tweeën.
EEN PAAR TIPS:
Deelnemers moeten wel iets ‘durven te roepen’.
Deelnemers moeten vereiste kennis van het onderwerp hebben om effectief mee te kunnen brainstormen.
Kondig de sessie ruim van tevoren aan en zorg dat deelnemers zich hebben voorbereid.
Voorkom dat ideeën tijdens het proces worden beoordeeld of afgekeurd.
De Gouden Regels
- Elke deelnemer en elk idee heeft evenveel waarde.
- Hoe meer ideeën, hoe beter. Hoe groter het aantal ideeën aan het einde van een sessie, des te groter de kans dat er een goed idee tussen zit. De lijst kan op een later moment worden ingekort of aangescherpt.
- Beoordeel geen ideeën tijdens de brainstormsessie. Alle ideeën zijn in potentie waardevol – er bestaat niet zoiets als een slecht idee. Vermijd daarom ideeën te bediscussiëren, zowel negatief als positief.
- Houd het tempo hoog. Zo hebben deelnemers geen tijd om kritisch te worden en ontstaat er een energieke, dynamische sfeer.
- Moedig het roepen van wilde, exterme en uitzonderlijke ideeën aan.
- Formuleer ideeën concreet, bondig, positief en volledig. Schrijf alleen de essentie van een idee op.
- Bouw voort op elkaars ideeën. Laat associaties ontstaan en stimuleer elkaar om verder te denken.
- Zorg dat de centrale vraag duidelijk is en gedragen wordt door de hele groep.
- Maak duidelijk dat fouten maken mag. Wat wordt ingebreacht, is nooit dom of kinderachtig.
Het beste idee
Na afloop van de brainstomr is het belangrijk om een rangorde aan te brengen in de gegenereerde ideeën. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door vooraf criteria op te stellen en te beoordelen in hoeverre elk idee daaraan voldoet. Een andere methode is om deelnemers individueel hun voorkeuren te laten aangeven – bijvoorbeeld met behulp van stickers of stemmen.
- Excellente ideeën: werken perfect en kunnen direct geïmplementeerd worden.
- Interessante ideeën: lijken kansrijk, maar vereisten nog nader onderzoek of toetsing.
- Onbruikbare ideeën: zijn (voorlopig) niet uitvoerbaar of relevant.
Laatste tip: let op dominante deelnemers
Brainstormen in groepsverband versterkt niet alleen de creativiteit, maar ook het teamgevoel en de saamhorigheid binnen bijvoorbeeld een afdeling. Let daarbij wel op dat dominante persoonlijkheden – die er in elke groep zijn – niet teveel de overhand krijgen. Juist die ene stille deelnemer kan zomaar met een doorslaggevende ingeving komen.