Sportsponsoring, maatschappelijke sponsoring of relatiemarketing?

Home > Sportsponsoring, maatschappelijke sponsoring of relatiemarketing?

Sponsoring: Wat is wat?

Om te beginnen: de begrippen sportsponsoring en sportmarketing worden nogal eens door elkaar gehaald. Als we over sportsponsoring praten, kunnen we daarbij weer de verdeling maken dat je sponsort om bijvoorbeeld je buurt-, of dorpsclub of vereniging te helpen , of omdat je meer bekendheid – in vaktermen exposure – wilt genereren.

Ook in dat eerste geval kun je dat heel creatief doen. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer originele borden langs de velden van amateurclubs staan. In ons geval plaatsten we bij FC Groningen een bord voor een begrafenisonderneming met de tekst: ‘voor na het laatste fluitsignaal’. Elders zagen we op de Veluwe langs de rand van een veld een bord van een Eierhandel met de tekst:’ Kukeleku, alweer een ei’. 

Creatieve sponsoring is
de nieuwe standaard

Creatieve manieren om te sponsoren gaan vandaag de dag veel verder dan alleen een logo op een shirt of een banner langs het veld. Tegenwoordig zijn er veel meer opvallende, originele en vaak interactieve vormen van sponsering, waarbij een sponsor waarde toevoegt voor zowel het publiek als de gesponsorde partij. 

Social media: onmisbaar voor de activatie van sponsorcampagnes

Social media heeft veel extra mogelijkheden toegevoegd aan de exposure (aandachts) opties, ook bij amateurclubs. Zo kunnen bezoekers content maken door een:

  • Game-in-the game- challenge te organiseren
  • De slimste speler te kiezen
  • De man/vrouw van de wedstrijd te raden
  • Etc.

Daarnaast worden persoonlijkheden van gesponsorde partijen steeds vaker ingezet om het verhaal achter de organisatie te vertellen – via video’s, podcasts of blogs.

Kortom: de socials zijn onmisbaar geworden voor de activatie van sponsorcampagnes.

Duurzame sponsoring:
meer dan een trend

Duurzame sponsoring is een eigentijds en waardevol instrument. Zo wordt het Vlieland festival Into the Great Wide Open vooral gesponsord door duurzame merken en organisaties.

Maar het kan ook kleinschaliger: vervang de plastic bekers van je tennisclub door eco- of herbruikbare exemplaren, voorzien van je boodschap.

Maatschappelijke en culturele sponsoring in opmars

Maatschappelijk sponsoring is inmiddels gemeengoed geworden: zo sponsoren verschillende verzekeraars zonnebranddispersers op Nederlandse stranden. Nivea ging hiervoor een samenwerking aan met de KNVB.

Ook sponsoring van cultuur of culturele evenementen (zoals festivals. musea etc) zit in de lift.

ING is op dit gebied een belangrijke sponsor van het Rijksmuseum en laat bezoekers via een app zelf hun favoriete collectie samenstellen – zo wordt je zelf mede-curator.

Heineken heeft op Lowlands een eigen podium (Heineken Stage) en organiseert unieke activaties, zoals een geheime bar waar je alleen via hints op social media toegang tot krijgt. 

Sponsoring als leer- en inspiratietool

Een goed voorbeeld om hoe je via sponsoring andere doelgroepen te bereiken, is het marketingbeleid van LEGO. Dit merk, dat zich oorspronkelijk richtte op de speelgoedmarkt, spreekt nu ook oudere doelgroepen aan die geïnteresserd zijn in techniek. Daarom sponsort LEGO techniekwedstrijden en biedt deelnemende teams bouwkits, challenges en zelfs workshops.

Sponsoring als tool voor leren, inspireren – en natuurlijk ook om te verkopen. 

Relatiemarketing in een drukke wereld

Wat betreft de relatiemarketing: met name de afgelopen jaren zie je de respons op uitnodigingen voor evenementen, wedstrijden en voorstellingen afneemt. Drukke agenda’s vragen om aantrekkelijke programma’s en echte belevenisevenementen. 

Conclusie:

Creativiteit is je krachtigste sponsortool

De conclusie is dan ook helder: wat ook je doelstelling ook is – of het nu gaat om exposure genereren of ondersteunen van een club of vereniging – in deze tijd waarin doelgroepen altijd ‘aan’ staan, is creativiteit een absolute noodzaak. Betrek meerdere mensen bij een brainstormgroep en maak geen definitieve keuzes na slechts één sessie.